2010. február 17., szerda

Környezetvédelem 2010. évi Zöld forrás pályázattal: hajrá kerékpár

A Pomázi Közművelődési és Környezetvédő Egyesület csoportjaként működő Pomázi Klímakör pályázatot adott be a Környezetvédelem 2010. évi  Zöld forrás támogatás elnyerésére, a kerékpáros és gyalogos közlekedés támogatása, a környezet védelme céljából.

Pomázon a helyi közlekedés, megfelelő kerékpárutak és tömegközlekedés híján túlnyomórészt személygépkocsival történik. Pomázon jelenleg egyetlen méter kerékpárút, vagy legalább kerékpárosok részére felfestéssel elkülönített útszakasz sem található. Ugyanakkor Pomáz környékén számos kerékpárút van, amelyek részei az európai 25 000 km-es hálózatnak. A kerékpáros igények felmérése és támogatása érdekében  2008. és 2009. évben több kerékpáros eseményt szervezett a Pomázi Klímakör. A jelentős részvétel bizonyította, hogy sok a kerékpáros Pomázon, illetve azt, hogy milyen gyorsan el lehet jutni Csobánkára, Budakalászra, Szentendrére.

Jelenleg a Pomáz Szentendre közötti 2,5 km hosszú, a Dera gátján elgondolt, ma is járható út kerékpáros használatát szorgalmazzuk. Ehhez minimálisan az útjelző táblák hiányzanak. A biztonságos és kényelmes ráhajtáshoz szükség van az közút keresztezésének megoldására.  Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy kikerüljük a szűkös, forgalmas Hősök terét, illetve bekössük a gyalogos és kerékpáros forgalomba a HÉV sínek miatt elszeparált városrészt, ami éppen a "rossz" utcaszerkezet miatt nem vonzza a gépjárműveket. Reméljük, hogy a pályázat sikeres lesz és megindítjuk Pomázt a kerékpáros városok családja irányába.

1 megjegyzés: