2010. május 2., vasárnap

Föld Napja rendezvény, „Pomáz a Pilis kapuja” kerékpáros túra, 2010. április 29 - május 1.

Föld Napja rendezvényhez kapcsolódva a pomázi iskolák, a Mátyás Király Általános Iskola a Pomázi Klímakörrel együtt vetélkedőt és kerékpáros rendezvényt szervezett, melynek versengői a Német Nemzetiségi Általános Iskola, a Sashegyi Sándor Általános Iskola, Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola tanulói közül kerültek ki.

A környezetvédelmi vetélkedő kiterjedt mind a környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretekre, rajzok elkészítésére és a kerékpáros eseményen való számszerű megjelenésre. A környezetvédelmi vetélkedő 2010. április 29-én zajlott le a Mátyásban. A rajz pályázat legjobb rajzait május 1-ei rendezvényen a pomázi Művelődési Ház és Könyvtár előtti sokadalom előtt felállított kiállításon is bemutattuk.

Május 1-én szombaton délelőtt pedig együtt kerekeztünk a Művelődési háztól Szentendréig a Dera gátján, ott ahol a majdani kerékpárút kialakulhat. Csak hát, a gát jelen állapotában sajnos nem volt járható, holott a helyi Közmunkások, Mészáros Alpár vezetésével a lehetőségeihez mérten igyekeztek előkészíteni a Dera töltést a Bihari János utca és a Mártírok útja közötti szakaszon, mely segítséget nagyon köszönjük. Azonban így kényszerből alternatív útvonalat kellet választanunk, mely párhuzamosan haladt a Dera töltésen tervezett utunkkal.

Új rekord született, még sohasem kerekeztünk együtt 165-en! A résztvevők főként Pomázról érkeztek, de jöttek kerekezők Csobánkáról, Pilisszentlászlóról, Szentendréről és Budapestről is (elnézést, ha valamely települést kihagytam). Létszámunkból adódóan útközben különböző kalandok értek bennünket, úgy mint át kellett kelnünk a gyalogos HÉV átjárón oda-vissza (alkalmanként 8-10perc), defektet kellett szerelni - még jó hogy hivatásos bringás is volt köztünk a Hámori kerékpárbolt tulajdonosa részéről – egy-egy esés is belefért a menetbe, majd pedig őrkutyákkal kellett farkas szemet néznünk, illetve a nagy forgalmú Pomáz – Szentendre közötti főúton rendőri segédlettel kétszer is át kellett kelnünk.

A szentendrei határnál a résztvevőkkel együtt ideiglenes módon összebarkácsoltunk és felállítottuk a Pilis Kaput, jelezve, hogy innen kell elindítani azt a kerékpárutat, amelyik bekapcsolja Pomázt, a Dera völgyet és a Pilis térségét az európai kerékpárút hálózatba.

Délután visszabringáztunk a Művelődési Házhoz, ahol a Klímakör sátránál rendeztük sorainkat, zsíros kenyér parival csillapítottuk éhünket, a Mátyás Iskola tisztított ivóvizével és a Lokálpatrióta sátor nagy vödör limonádéjával oltottuk szomjunkat.

A színpadnál értékes könyv díjakat, térképeket és környezetvédelmi tájékoztató anyagokat adtunk át a három pomázi iskola képviselőin keresztül - Ács Szilvia ki egyben szerevezőként is sokat tett a Mátyás Iskola részéről, Szabó Magdolna a Sashegyi Iskola részéről, Trakpergerné Gácsi Andrea a Német Nemzetiségi Iskola részéről – a versengő tanulók kapták. A díjakat átadta Szutor Ágnes a Kráter Műhely Egyesület gazdasági vezetője és mely díjak felajánlói voltak Turcsány Péter a Kráter Műhely Egyesület részéről, Bolyki István a Pomázi Művészek Társasága részéről és Lenkei Péter a Levegő Munkacsoport részéről.

Továbbá a sátrat, paravánt a Művelődési Ház biztosította, a kerékpárút kialakításában dr. Morvay Miklós alpolgármester segített. Kiemelten köszönjük segítségét a Pomázi Rendőrőrs állományának és Kovács Róbert rendőr alezredes úrnak, ki a határozott és korrekt iránymutatásával sokban hozzájárult a balesetmentes és vidám hangulatú programunkhoz. Segített még bennünket a pomázi SPAR és sajnos nem segített a szentendrei INTERSPAR, még azzal sem, hogy a kutyáit megkötötte volna.

A szervezők – Radnay József, Soltész András, Pásztor Lajos és Kelemen Gábor – igen remélik, hogy a következő közös kerékpáros túránkat - Pomázról egészen Szentendréig - már a Dera töltésen tudjuk megtenni még idén 2010-ben.

Köszönettel a 165 fő bátor és kitartó résztvevőnek,

Kelemen Gábor
Pomázi Klímakör


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése