2011. szeptember 28., szerda

Critical Mass: a szükséges tömeg --avagy mikor lesz kerékpárút Pomázon?--

2011. szeptember 22. Európa szerte autómentes nap. Idén Pomáz is bekapcsolódott az e naphoz kötődő kerékpáros rendezvénysorozathoz, a Critical Masshoz. Már kora délelőtt a Mátyás suliban megtartották a szokásos eseményt, a biciklik levegőbe emelését.

Délután több mint félszáz kerékpáros vonult fel Pomáz főutcáján a Pomázi Civil Klímakör szervezésében. A szemből érkező Csobánkaiak csoportjával a két település határán találkoztak. Ez a találkozás nem volt véletlen. Az Oszoly Környezetvédő Egyesülettel együtt szervezve ide hívtuk meg a két település egy-egy önkormányzati képviselőjét. A hagyományos kerékpáremelés után adtuk át közös petíciónkat, mely így szólt:

Petició

Csobanka és Pomáz települések képviselő testületéhez
Mi Csobánka és Pomáz város kerékpáros társadalma nevében kérjük a két település képviselő testületét, hogy közösen gondolkodva és cselekedve mindent tegyenek meg, hogy a Dera- völgyi települések is bekapcsolódhassanak a Dunakanyar, az ország, és így Európa kerékpáros hálózatába. Csupán 2,5 km kerékpárút hiányzik ahhoz, hogy Pomázról kerékpárral el lehessen jutni az egyéneknek, családoknak, kisebb csoportoknak a Duna menti kerékpáros főútra, úgy hogy ne keljen attól rettegnünk, hogy autóval leszorítanak, elgázolnak, elsodornak közben.

Ugyanez a helyzet Csobánka és Pomáz közötti útszakaszon is!


Ugyanis GYERMEKKEL ITT SEM LEHET BIZTONSÁGOSAN KERÉKPÁROZNI!


A jelenlegi helyzet már nem tartható fenn és megoldást kíván! Vannak nagyon kevés pénzből (is) megvalósítható lehetőségek, melyekkel e tarthatatlan helyzeten azonnal javítani lehetne, csak akarat és tettek kellenek hozzá. A települések e kívánt célok érdekében történő összefogásának az eredménye a biztonságosabb helyi kerékpáros közlekedés, a turizmus fellendülésével együtt a környezetbarát gondolkodás erősítése, a természetközpontú települést sugalló arculat és a mikrórégiós (járási) gondolat erősödése, megőrizve és bemutatva ritka környezeti értékeink varázsát. A kerékpáros turizmusból a települések szolgáltatói, kereskedői és a lakosság is profitálhatna, melyből a látogatók jelentette forgalom és adók révén a befektetések egy része megtérülne.


Hisszük, ha a települések, és a civil társadalom és a települések vezetői a közös célok érdekében együttműködnek, még az ilyen szűkös gazdasági helyzetekben is lehet hatékony megoldásokat találni.

Ezen célok eléréséhez kérünk a Képviselők részéről hatékony tenni akarást, melyhez a jelenlévő Civil szervezetek nevében nyújtunk segítő támogatást.

Oszoly Környezetvédő Egyesület és a Pomázi Civil Klímakör



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése