2011. szeptember 27., kedd

Fekete Kedd: Az emberiség keddre felélte az egész évi ökológiai erőforrások és szolgáltatások kereteit

Az emberiség keddre felélte az egész évi ökológiai erőforrások és szolgáltatások kereteit – derült ki a Global Footprint Network (GFN) nemzetközi szervezet kutatásaiból.

A GFN számításai rámutatnak: az emberiség körülbelül kilenc hónap alatt fogyasztja el azt a természetierőforrás-mennyiséget, melyet a bolygó fenntartható módon tudna előállítani az év egészében. A keletkező ökológiai deficitet az év hátralévő 3 hónapjában úgy lehet fenntartani, hogy az emberiség a természeti tőkét, vagyis „megtakarításait” kezdi fogyasztani. Az ökológiai túlköltekezés ördögi körré válik: egyre több és több tőke fogy, miközben az igények, kiadások növekednek – közölte a kutatás kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

Az emberiség történetének nagy részében olyan ütemben használta fel a természeti erőforrásokat, amely a természeti erőforrások megújulási képességén belül volt. Az 1980-as években átlépte a kritikus vonalat: szükségletei túlnőttek azon a határon, amelyet a természet fenntartható módon képes előállítani. Ezt az állapotot nevezik ökológiai túllövésnek.

A GFN 2011-re vonatkozó előzetes számításai azt mutatják, hogy jelenleg olyan ütemben használjuk fel a természeti erőforrásokat, amelyet 1,2-1,5 bolygó tudna fenntartható módon kielégíteni. A kutatások azt jelzik, hogy jóval az évszázad közepe előtt már kétbolygónyi kapacitást követelnek majd az emberi igények.

Ebben az évben az Ökológiai Túllövés Napjának (Earth Overshoot Day) fontos nyomatékot ad az a tény, hogy az ENSZ számításai szerint a Föld lakossága – az eseménnyel nagyjából egyidejűleg – eléri a 7 milliárd főt.

(MTI)



Forrás:
MNO Magyar Nemzet Online - Az emberiség elhasználta erőforrásait

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése